Algoritmikus gondolkodás és a gyerekek

Ha megismerteted a gyerekekkel az algoritmikus gondolkodás erejét, akkor egy életre szóló készséget adsz nekik.

 Fotó: Robina Weermeijer on Unsplash

 

A technológia az élet minden területére behatolva átalakította a világot, amelyben ma élünk. A mai gyerekek olyan környezetbe születnek, amely tele van technológiával. Ha besétálunk egy kórházi szülőszobába, minden újdonsült szülő azzal van elfoglalva, hogy videohívást kezdeményezzen a rokonaival, miközben az újszülött a reflektorfényben van. Ha nem is a videohívás, de legalább egy képet/videót készítenek, hogy megosszák a rokonokkal és barátokkal. Miközben az újszülött vidáman rugdossa a lábát a levegőben, és millió dolláros pózban pózol a kamerának, a gyerek először ismerkedik meg a kütyük világával. Nyugodtan általánosítható, hogy egy csecsemő még azelőtt meglátja a mobilt/ laptopot/ tech-padokat, mielőtt olyan alapvető dolgokat látna, mint egy vizes palack.

Alexander Dummer fotója a Unsplash

 

A technológia hasonlóképpen átalakította az oktatást, ahol a gyerekek most már megtanulják használni a technológiát. A mesterséges intelligencia és a robotika fejlődésének gyorsasága mellett azonban riasztó, hogy az oktatási rendszerünk, különösen az általános iskolai szinten, még nem kezdte el tanítani a gyerekeket arra, hogyan kell technológiát létrehozni.

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a pedagógusok csak nemrégiben kezdték felismerni ezt a hiányosságot, és forradalmat indítottak el abban a hitben, hogy a gyerekeket algoritmikusan gondolkodni és programokat írni tanítják.

E kezdeményezések mögött a pedagógusok azon meggyőződése áll, hogy az algoritmikus gondolkodás és a programozás már fiatal korban olyan készségeket ad a gyerekeknek, amelyekkel egész életükben boldogulni fognak.

A legtöbb szülő még mindig értetlenül áll a gyerekek programozás tanulásának megfelelő életkora előtt, de a pedagógusok szilárd meggyőződése, hogy legmegfelelőbb a gyerekeket fiatalon tanítani, amikor az agy még formálódóban van.

A szülők is aggódnak amiatt, hogyan tanítsák meg hatékonyan ezeket az összetett fogalmakat a gyerekeknek. Miközben a körülöttünk lévő digitális tér megnyílt, hogy a gyerekek élvezzék az algoritmikusan gondolkodást, a legújabb innovációk megkönnyítették a tanulási folyamatot is. Az algoritmus és a programozás nem más, mint a számítógépek és a kütyük számára a munka elvégzéséhez szükséges lépések sorozata, és már az ötéves gyerekek is megtanulhatják ezt a képességet társasjátékokon, munkafüzeteken és robotok vagy alkalmazások építésére szolgáló készleteken keresztül.

A közelmúltban tanulmányokat végeznek, hogy ellenőrizzék e program hatékonyságát. Az előzetes eredmények szerint ezek a programok jelentősek a gyerekek számára. Íme a főbb megállapításaink:

 

  1. Az algoritmikusan gondolkodó gyerekek 16%-kal magasabb kognitív képességekkel rendelkeznek

 

Forrás: https://www.makeuseof.com/tag/how-programming-affects-brain

 

  1. Az algoritmikusan gondolkodó gyerekek 75%-kal magasabb logikai és absztrakt eredményeket érnek el.

Forrás: (A grafikon relatív)

 

Hatalmas szükség van arra, hogy elkezdjünk befektetni a gyermekek algoritmikus és programozási készségeibe.

 

A Világgazdasági Fórum megállapította, hogy „a 2022-ig terjedő időszakban várhatóan növekvő keresletet lehet  tapasztalni többek között az adatelemzők és -kutatók, a szoftver- és alkalmazásfejlesztők, valamint az e-kereskedelem és a közösségi média szakemberei iránt, amelyek jelentős mértékben a technológián alapulnak, és a technológia használata által megerősödnek.”

 A világ olyan ütemben változik, hogy a legtöbb munkahely, amelyen gyermekeink a következő évtizedekben dolgozni fognak, ma még valószínűleg nem is létezik. A fizetés is nagyon jól alakul az IT- iparban, és gyorsabban nő, mint a gazdasági fejlődés üteme, az Egyesült Államok Munkaügyi Statisztikai Hivatala szerint.

Az algoritmikus gondolkodás és programozás hatással lesz a mindennapi tevékenységeinkre. Legyen szó orvosról vagy földművesről, minden szakma elkezdte használni az Excel- táblázatokat és a fizetési rendszereket, amik különféle analitikákat generálnak. Mondanom sem kell, hogy minden szakember jövője tele lesz számítási munkával.

Azzal, hogy a gyerekek már fiatal korban megismerkednek ezekkel a készségekkel, olyan fontos készségekre tesznek szert, amelyek a jövőben előnyösnek lesznek számukra.

Szülőként szeretnénk minden lehetséges eszközt biztosítani gyermekeink számára, hogy a jövőben sikeresek legyenek. Az algoritmikus gondolkodás és a programozás készségét pedig a legáltalánosabb módon – akár társasjátékokkal is – lehet bevezetni.

Legközelebb, amikor gyermekei számítógéphez / mobilhoz kapcsolódnak, bátorítsa őket arra, hogy tanulják meg, hogyan kell csinálni, ahelyett, hogy csak passzívan játszanának vele.

 

Forrás: publikálva 2019.08.28 A4Algo  Ragini Chaurasia

Call Now Button