Algoritmikus gondolkodás interaktív tanulással

Az algoritmikus gondolkodás és programozás hatással lesz mindennapi tevékenységeinkre. Legyen szó orvosról vagy földművesről, minden szakma elkezdte használni az Excel- táblázatokat és a fizetési rendszereket, hogy analitikát generáljon magának, ami azt jelenti, hogy minden szakma tele lesz számítási munkával – olyan munkával, amely az algoritmikus gondolkodáson alapul.

Azzal tehát, hogy a gyerekek már fiatal korban megismerkednek ezekkel a készségekkel, olyan fogalmakat tanulnak meg, amelyek a jövőben hasznukra válik.

Az algoritmikus gondolkodás és programozás nem csak a számítógépes rendszerben történő kódolásról szól. Ez több annál. Magában foglalja a probléma megértését, az algoritmus (minta, dekompozíció, absztrakció) kidolgozását a program megírása és végrehajtása előtt.

Ebben a cikkben arra szeretnék összpontosítani, hogyan lehet a gyerekekben algoritmikus gondolkodást kialakítani. Ehhez az oktatási rendszer interaktív tanulási mechanizmusaihoz fordulok, és a gyerekek mindennapi tevékenységeire építek.

Az oktatási rendszer interaktív tanulási mechanizmusa és a gyerekek mindennapi tevékenységeivel való kapcsolat révén algoritmikus gondolkodásra nevelhetjük a gyerekeket.

 Fotó: Kevin Jarrett on Unsplash

A Stanford University School of Medicine szerint „Az interaktív tanulás aktívan bevonja a diákokat az anyaggal való birkózásba. Ez új lendületet ad az osztályteremnek mind a diákok, mind a tanárok számára. Az előadások beszélgetésekké változnak, a diákok és a tanárok pedig partnerekké válnak a tudás megszerzésének útján”.

Az interaktív tanulással a gyerekek közvetlen  tevékenységek segítségével tanúlhatják a fogalmakat.

Ez alapvetően azt jelenti, hogy az interaktív tanulással a gyerekeket különféle tevékenységek végzése közben lehet megtanítani a fogalmakra.

Például az összeadás és kivonás tanítása almákkal. Ha a gyerekeket csoportokba osztjuk, és átadunk nekik egy készlet 2 vagy több színű almát, és megkérjük őket, hogy töltsenek ki egy feladatlapot, akkor az almákkal való interakció révén megértik a fogalmakat (ahogyan a valós életben is alkalmaznák a fogalmat).

Forrás: Pinterestről átrajzolva

Ez a csoportos tevékenység egy bevált módja a gyerekek összeadás és kivonás fogalmainak tanításában a tevékenység segítségével. A jövőben valószínűleg megismétlik ezt a tevékenységet a szupermarketben, vagy a későbbi életükben más összeadás/kivonás során.

Hasonlóképpen a természettudományos fogalmakat is egyre inkább interaktív tanulással tanítják.

Javasoljuk az interaktív tanulás kiterjesztését az algoritmikus gondolkodás fogalmainak tanítására.

 Az algoritmikus gondolkodásban számos olyan fogalom létezik, amely a gyerekek mindennapi tevékenységének alapvető részét képezi. Ilyen például a szekvencia, a feltételes műveletek, a parancsok létrehozása, a ciklusok stb.

Itt a feltételes műveleteket használtam fő példaként az eset felépítéséhez. Amikor egy iskolabusz áthalad egy közlekedési jelzésen, piros lámpánál megáll, és zöld lámpánál tovább halad.

Ez a feltételes műveletek klasszikus esete a valódi hatással bíró feltételes módoknak. Hadd mutassam be egy kóddal. Lásd alább:

Forrás: Quora

Tehát minden gyerek látta ezt a gyakorlati életben, az oktatásnak csak annyit kellett tennie, hogy szervezett formába önti. Az iskolákban ezt át lehet alakítani tevékenységekbe, közlekedési lámpás oktatás, kártyajátékok vagy társasjátékok formájában.

 

További példák ugyanerre a koncepcióra

 

  1. Eső: Ha odakint esik az eső, nem kell egyedül öntöznie a növényeket. Tehát elmondhatod: ha esik az eső, nem fogom öntözni a növényeket, különben nekem kell öntöznöm őket. A kódot az alábbiak szerint írhatod meg:

   Forrás: Quora

 

  1. Pontok: Ha a tanuló pontszáma több, mint 40, akkor a vizsgán megfelelt, ellenkező esetben nem felelt meg.
  1. Kosárlabdacsapat: Ha a magasságod több mint 1,5 méter, akkor jogosult vagy a főiskolai kosárlabdacsapatodba, különben

 

Ezek a tevékenységek tovább bővíthetők különböző  fogalmakkal, mint pl. a ciklus

Ciklus: Számolj 1-től 10-ig, minden egyes számolásnál sétálj előre.

 

Látjuk tehát, hogy az algoritmikus gondolkodás főbb fogalmai már jelen vannak a gyerekek életében. Szervezettebbé és rendszerezettebbé kell tennünk, hogy a gyerekek felismerjék és gyakorolják ezeket a fogalmakat.

 

Forrás: publikálva, 2019.10.20 A4Algo Ragini Chaurasia

Call Now Button